ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

William Wharton: Éjfélre kitisztul

2009.03.05. 15:13 szamárfül/pável

Éjfélre kitisztul

Európa 1989
ford. Szilágyi Tibor

 

kötelező olvasmány!

 

 

a film , eztolvasdel.hu 

 

 

(kiemelések – általában - tőlem)

 

p12 „...se a posta, se a Stars & Stripes nem jut el hozzánk.

 

p13 egyik frontkatonán kitör az örület és vetkőzve menekül a semmibe, W fut utána, s közben szedi össze az elhajigált göncöket: „A Jancsi és Juliska egyedi változatát játszuk, vetkőzőpókeres beütéssel..

 

p17 kevés a könyvük, ezért széttépis őket hogy mndenkiolvashasson belőle és cserélgetik: „...amit éppen most olvasunk. Búcsú a fegyverektől a címe. A 215-től a 310-ig oldal van nálam.”

Az előző könyv A nyugaton a helyzet változatlan volt.” - Ennek nyomán szavazza meg a raj, hogy kiszállnak a háborúból...

 

p19 „A seregben soha senki nem ismeri el, hogy a mi oldalunkon elesett valaki. Vagy elvesznek, mint Robert Gida; vagy találat éri őket, mint a baseballban, vagy »elkapják« őket, mint a bújócskában, esetleg »ők kapják be«, mint egy kétértelmű viccben.”

 

p20 „A rajparancsnokságom szintén más történet. Úgy más, ahogy a Nyúl Péter is más, meg a Bűn és bűnhődés is.”

p63 Miller katona keresztrejtvényeket szerkeszt, és műveihez képest még a NYTimes rejtvéényei is „egyszerűek, mint az amőbázás.”

 

p104 Benjamin West macskája

 

p125 „...úgy fúj a szél a fák közt, mint valami hangeffektus egy Frankenstein-filmből.”

 

p144 beszélgetnek a Búcsú...ról. „...Mundyn kívül senki nem tartja valami nagy könyvnek közülünk. És most nincs semmiféle olvasnivalónk, kivéve valami Amber címűt...”

 

p152 Tervezik az álcsatát a németekkel, zajlik az ötletbörze: „Ha nem vigyázunk, egy egész regényrevaló összejön. Aztán azt a címet adhatjuk neki, hogy »Nyugaton a helyzet egyre dilisebb«.

 

p173 egy vallomás, hogy mennyire is memoár ez a regény: immár párizsi festő önmagáról ír: hogy amikor megpakolja a zsebeit festékekkel stb. és elindul Párizs utcáin, mintha a menetfelszerelés súlya alatt indulna a frontvonalba, illetve a csattogó fényképezőgépek miatt is déja vú-je van (gránátrobbanások)

 

p228 ellenséges területen szanitécnek álcázzák magukat – pl. halott társuk vérével fesetenek vöröskersztet a sátorlapokra stb.: „Amikor elkészülünk, úgy nézünk ki, mint valami furcsa keverék: nyoszolyólányokból és A három testőr statisztáiból.”

 

Szólj hozzá!

Címkék: dosztojevszkij grimm hemingway ernest new york times milne alan a merle robert shelley mary wharton william stars & stripes potter beatrix

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr45983315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása