ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Szécsi Noémi: Nyughatatlanok

2012.01.13. 21:21 kiscsig@

Európa, 2011

moly.hu

 

7. Előhang: Jókai Mór A Bárdy család c. novellájának átirata. (Megjelent a Forradalmi és     csataképek 1848 és 1849-ből című novellagyűjteményben.)

38. "Ismeri ön Cicero szónoklatait? Nem, ne mentegetőzzön, honnan is ismerhetné. Én magam sem tanultam latint az iskolában, de számtalanszor ültem a sarokban szemrontó kézimunka fölé hajolva, miközben a házitanító úr a retorikát verte a kis uraságok fejébe."

86. "A matrózok többször fújták el a Rule Britanniá-t, mint elég, de feleannyit se óbégattak, mint ezek az olaszok. (James Thomson versére írt dal.)

178. "... otthon a feleségem, Malgosia levelei mellett az ön régi leveleit olvasgatom. A Biblia mellett ez ad nekem mostanában vigaszt és megnyugvást."

193. "Hogyan feledhetem a szurdoki nyarakat, a születésem napjára írt köszöntő versedet, melyben Héraklészhoz hasonlítottál!"

258. "A szobalányotok a mai Nation-t olvassa a konyhaablakban."

278. "De a lady fiai is olvasták Homéroszt. A barátját sirató Akhilleusz. A tanító akkor magyarázta el nekik, hogy mi az..."

280. "Akhilleusz a trójai háború legvitézebb harcosa volt, mégis szívből megsiratta Patrokloszt.

345. "Matild volt a legelevenebb: a "londoni mesekönyvét" kérte, egy megviselt kemény borítós könyvet, amelyen a Hans Andersen: Wonderful Stories for Children felirat állt..."

386. A kis Matild századjára kezdte újra az Au claire de la lune-t..."

386-387. Egy dolgot sajnált ebben az életben: hogy amikor egy görög körútja során összetalálkozott egy nőszeméllyel, aki Byron egykori görög kedvesének mondta magát, ő minden ebbeli szándéka ellenére sem tudott az általa csodált költő örökébe lépni. Azzal vigasztalta magát, hogy nem is az a baj, hogy ő határozott tettekre képtelen, hanem hogy a nő volt hazudós és kegyetlenül csúnya."

406. "Maga túl sok Dumas-regényt olvasott. Miben volt ez? Monte Cristo grófja?"

andersen_hans_christian biblia byron_george cicero_quintus_tullius dumas_alexandre_pére_1802_70 görög_mitológia homérosz jókai_mór népdal thomson_james

Szólj hozzá!

Címkék: biblia jókai mór homérosz népdal görög mitológia byron george cicero quintus tullius andersen hans christian dumas alexandre pére 1802 70 thomson james

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr273543588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása