ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Orbán János Dénes: Búbocska: ördögregény

2008.07.07. 12:52 kiscsiga (törölt)

Pécs, Alexandra, 2006

részletek pagony litera

Szereplők + a szerző saját maga készített „Patajegyzetek”-et (Pj.):

Borgia, Cesare +Pj: VI. Sándor pápa, Lucrezia Borgia, Giovanni Borgia
Gulliver +Pj: Jonathan Swift, Münchausen báró, Háry János
Harpagon (a Pokol kincstárnoka)+ Pj.: Jean-Baptiste Poquelin -> Moliére: A fösvény; Lucifer
Macbeth + Pj.: William Shakespeare; Belzebúb
Margarita + Pj.: Goethe: Faust; Bulgakov: A Mester és Margarita (itt Párméniusz lobban iránta gerjedelemre)
Morhesz hipermagiszter „Jorge Luis Borges (1899-1986), patagóniai írónak és könyvtárosnak állít emléket, aki vak volt, ennek ellenére mindent tudott. Egyfolytában könyvtárakról és labirintusokról írt és a fél világirodalmat kívülről fújta. Umberto Eco, azaz Visszhang Berci bácsi, a jeles talján krónikás is róla mintázta a könyvtárosát, a vak Jorge atyát A rózsa neve című rémmesében. Egy igazi könyvtárost ugyanis csak róla lehet megmintázni.”
Napóleon + Pj.: „…Nagy Sándor és Hitler mellet az eszement világhódítók közé tartozott. A világhódítás nem sikerült, ellenben a róla elnevezett konyak a mai napig fennmaradt.”
Párméniusz + Pj.: „Budai Parmenius István (1555?-1583), a magyar és az európai kultúra rejtélyes személyisége. Több kutató szerint az ő jegyzetei alapján írta meg az ismeretlen szerző a hírhedt Doktor Faustus históriája című könyvet…”
Részeges Szelim + Pj.: „II. Szelim török szultán …, Fenséges Szulejmán méltatlan utóda, akivel elkezdődött az Oszmán Birodalom hanyatlása…”
Unikornis kapcsán Pj.-ben: Sevillai Izidor (kiscsiga:ő az internet védőszentje! :))

Szempontunkból beszédes nevek:  Belzebúb, Mefisztó, Mefisztofélia, Legyek Ura (én ezt utalásnak veszem Goldingra), Jóistenke, Astarót (vagyis Istár), Mihály, Gábriel (arkangyalok), Belzefélia

Jancsi + Juliska + vasorrú bába (Grimm)

"Szent György napja"

Mondókák továbbköltve: p. 76. „Lánc, lánc, eszterlánc”
p. 98. „Nem félünk a farkastól, farkastól, farkastól, nem esz meg csak megkóstol, megkóstol, megkóstol”
 

swift_jonathan bürger_gottfried_august garay_jános  molière  shakespeare  goethe bulgakov_mihail  borges  eco_umberto budai_parmenius_istván sevillai_izidor biblia grimm golding_william

Szólj hozzá!

Címkék: biblia shakespeare goethe borges bulgakov mihail grimm eco umberto swift jonathan molière bürger gottfried august garay jános budai parmenius istván sevillai izidor golding william

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr71557102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása