ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Tolsztoj: Kreutzer szonáta

2008.11.11. 17:58 kiscsiga (törölt)

mek legeza_ilona

Magyar Helikon, 1978 (ford. Németh László)

Megjelent gyűjteményes kötetekben is.

Az ördög párja.

- Cím: Beethoven: „Kreutzer szonáta“ A-dúr op. 47


- Mottó: Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében.
(Máté ev. V. 28.)
"Mondanák néki tanítványai: Ha így van a férfi dolga az asszonnyal, nem jó megházasodni. Ő pedig monda nékik: Nem mindenki veszi be ezt a beszédet, hanem akinek adatott.
Mert vannak heréltek, akik anyjuk méhéből születtek így; és vannak heréltek, akiket az emberek heréltek ki: és vannak heréltek akik maguk herélték ki magukat mennyeknek országáért. Aki beveheti, vegye be."
(Máté ev. XIX. 10-12.)


- Domosztroj: XV. századi orosz rendelet, amely szabályozta a társadalmi, gazdasági és családi kapcsolatokat; a családfőt korlátlan hatalommal ruházta fel.


- "Éva, a férfi bordájából teremtett asszony" (I. Móz.)

- Tízparancsolat (II. Móz.)

- Rigolboche (Marguerite Badel): francia táncosnő a XIX. században.


- Don Juan (? Tirso de Molina)


- A fajok eredete (Darwin)


- Schopenhauer


- Eduard Hartmann: német filozófus (1842-1906)


- Jean-Martin Charcot: neves francia ideggyógyász (1823-1893)
 

- Uriás: bibliai alak; Dávid király egy csatában a legveszélyesebb helyre küldte, hogy meghaljon, és így ő elnyerhesse a feleségét. (2Sám 11:15)

 biblia biblia_máté_evangéliuma biblia_mózes biblia_ószövetség biblia_sámuel_próf_könyve darwin_charles hartmann_eduard schopenhauer

1 komment

Címkék: biblia schopenhauer darwin charles biblia ószövetség biblia máté evangéliuma biblia sámuel próf könyve hartmann eduard biblia mózes

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr36763784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása