ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Alain Robbe-Grillet: Érzelmes regény

2009.05.20. 23:16 szamárfül/pável

Magvető, 2009
[Un roman sentimental, 2007]
ford. Dunajcsik Mátyás

 

litera , interjú a fordítóval (u.az kommentekkel a könyvesblogon), libri , a fordító írása/Műút , guardian.co.ukkönyvesblog 

B-
(mert ezt, így már sokan megírták, merő gerjedelem és gusztustalanság, de egy filológusnak (sok ilyesmit olvasott embernek) ez nem truváj. Apollinaire legalább ironizélt. ARG meg azt hitte, ő egy új Sade. Hát *aszt.)
Ja, és sztem Apollinaire mellett egyértelműen megidézi az O története c. pornografikus regényt is. (Dominique Aury írói álneve - így egyben a cimke is róla - Pauline Reage )

"fejezetek" szerint:

26. A 25.-ben arról ír, a Vatikáni múzeumban is láthatóak nagyon durva, szexuális-szadisztikus kínzási jelenetek lányokkal... majd ennek irodalmát ajánlja: Apuleius, Tertullianus, Juvenalis műveiben.


35. Gigit apja tanítja mindenre - szó szerint is, de most olyan értelemben, hogy nem jár iskolába, apjától tanulja még a filozófiát is: Hegel, Spionoza neve merül fel példaként.


37. saját (ARG) A kukkoló c. regényéből idéz az apa.


43. Gigi kap egy saját rabszolgalányt, Odile-t, akinek ruházata "a kis Alice-t idézi meg, ahogy Carroll annak idején lencsevégre kapta" (Amikor egy képen koldusruhában van Alice.)
*Alice modellje Pleasance Liddell volt, viszonyuk máig tisztázatlan [*DM jegyzete] - vö. Móricz és "Csibe" - bár az övék egyre világosab... - murci)


79. Sorel nevű szereplő (Stendhal?? Nem hinném...)
      Illetve: Gigi és az új lány mindeketten kb. 13 évesek: Erről az apa a hasonló korú - és érettségű - Rómeó és Juliára gondol...


88-89. "Bársing", mint a női nemi szerv egyik szinonimája. Ehhez DM jegyzete: az ófr.-ban sadinet, Villon használta (A szép fegyverkovácsné...). A magyar szót DM Parti-Nagytól vette (A testaranyozó).


148.* Dumasnál fordul még elő (Húsz év múlva c. regényében) az ún. "szájkörte", mint kínzóeszköz.


179. Egy szereplő, vendég a perverz házban: David Locke (?! - ki tudja milyen poénnak szánhatta ezt az író)


195. Egy lány durva kínzása közben az Örömódát énekli a társaság. (Petárdát dugnak a már félhalott lányba...)


220. Gigi perverz álma saját apjával - majd reggel Descartes Meditációira gondol, amiben arról van szó, hogy felébredve milyen keskeny a határ a valóság és az álom közt.

(* = Dunajcsik M. jegyezetei nyomán)

 

 

apollinaire apuleiosz biblia carroll_lewis descartes_rené dumas_alexandre_pére_1802_70 hegel iuvenalis parti_nagy_lajos robbe_grillet_alain sade_de schiller_f shakespeare spinoza tertullianus villon_francois l:francia m:erotikus m:regény r:robbe_grillet_alain 

Szólj hozzá!

Címkék: biblia parti nagy lajos hegel shakespeare apollinaire sade de robbe grillet alain schiller f tertullianus spinoza descartes rené iuvenalis villon francois carroll lewis dumas alexandre pére 1802 70 apuleiosz réage pauline

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr161134566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása