ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

A Zabhegyező újra iszkol

2009.06.03. 17:03 szamárfül/pável

Salinger zabos lett, ügyvédjével perre készül egy suhanc író ellen, aki feltámasztotta Holden Caulfieldet, és megírta, mi lenne vele ma, 60 év múltán.

Salinger hírhedten mogorva szerző, még külföldi kiadásait is maga ellenőrzi, vagy pl. nem engedi megfilmesíteni világhírű regényét, stb. - naná, hogy nincs ínyére (Salinger immár 90 éves...), hogy valaki elrabolja legismertebb hősét.

A 60 Years Later: Coming Through the Rye című regényben ő maga (Salinger) is feltűnik hőse mellett, aki immáron 16+60= 76 éves... és most iskola helyett az öregek otthonából menekül.

A regény csak idén nyáron "jön ki" Angliában, ősszel Amerikában, és tuti nyúlik majd a per, mint a rétestészta (mi erre az angol hasonlat? pie?), szóval Salinger kitűnő előreklámot csinál az ifjú szerzőnek. (Akárcsak az egyház DenBránernek vagy anno a Mária Magdolna-filmeknek...) Az ifjú titán pedig, akiről szó van: John David California, svéd-amerikai születésű fiatalember. Volt már cipőárus, kertész, de még sírásó is.

Szerinte ő nem tolvaj, az ő regénye egyszerűen egy öregemberről szól. Salinger vádjait egyszerűen "őrültségnek" nevezte. California azt is tagadta, hogy álneve kezdőbetűivel (John David) szintén (Jerome David) Salinger nyomdokaiban járna - kevés valós adatot árult el magáról, de azt mondja, a keresztnevei valósak. Sőt, már az útlevelében is a felvett neve áll, a California. (Talán kedvence a Kaliforgia.) És biztos hogy nem sírt ás Salingernek, mindenesetre neki ajánlja könyvét, kissé provokatívan: "...[to?] the most terrific liar you ever saw in your life".

A vén "hazudozó" amúgy 35 éve nyilatkozott utoljára, akkor is a nem írás csodás nyugalmát ecsetelte a NYTimes olvasóinak. Ehhez szigorúan tartja magát, s csak egy-egy per alkalmával lép ki New Hampshire-i magányából, akkor is ügyvédjei útján. Meglátjuk, mit szól hozzá, ha már olvasta is...


...Hát ennyit a legújabb Salinger-evocatióról. 

 

lapzárta után készült:

könyvesblog

 

 

salinger_j_d l:angol/amerikai l:svéd m:regény r:california_john_david

13 komment

Címkék: salinger j d

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr471161622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.06.03. 20:55:29

Érdekes szerzői jogi eset... van erre valami precedens?

kiscsiga (törölt) 2009.06.04. 10:28:16

A Márriát kijavítottam, de a sem sem helyett mit akartál? :)

mildi 2009.06.05. 12:33:02

pancake, mármint a rétestészta.
ha megtanulok rendesen angolul, akkor elolvasom (addigra a pernek is vége lesz nagyjából ;D)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.05. 12:34:42

@mildi: ezt én is tervezem, már nem hiszek a fordítónak... És köszi :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.07.02. 13:24:36

úgy emléxem, Angliában is kijönne még idén... kérdés, "odahat-e" az agg mester..?
süti beállítások módosítása