ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Michel Houellebecq: Egy sziget lehetősége

2011.01.06. 23:59 entropic

Magvető Kiadó, 2006

Ford.: Tótfalusi Ágnes

 

 

 

 

 

19.: Daniel jeleneteket ír a Le Monde újságíróiról.

26.: Daniel: "nem vagyok balzaci személyiség" -> Balzac később is sokszor felbukkan, Danielnek ő a kedvenc szerzője.

27-28.: Szó van egy Lolita című magazinról, majd beszélgetés Nabokovról: "mindig rosszul viseltem ezt a középszerű és mesterkélt álköltőt, ezt a kétbalkezes Joyce-imitátort..."

45.: Pascal és Darwin

48.: Daniel forgatókönyvet ír "Diogenész, a cinikus" címmel.

49.: Daniel: "azokban az években kicsit olyan voltam, mint Midas király".

53.: Mottó: "Mivel emberek vagyunk, úgy való, hogy ne nevessük ki az emberiség nyomorúságát, hanem sírjunk rajta." - Démokritosz

55.: Céline, Chamfort, Libération újság (később is többször felbukkan)

67.: Mottó: "Csodálatos játékok léteznek kutyák számára is" - Petra Durst-Benning, német írónő

76.: Daniel: "Harry könyvespolcán felfedeztem Teilhard de Chardin könyveinek teljes kiadását, láthatólag olvasott állapotban."

77.: Elmélkedés Teilhard de Chardinról; Schopenhauer-idézet; Pascal

77-78.: Daniel: "Vajon mit élhetett meg, kivel találkozhatott ez a szenvedélyes Teilhard, hogy az emberiségről ennyire nyájas és együgyű képet alakított ki magában - miközben ugyanebben a korszakban, ugyanebben az országban olyan jelentékeny szemétládák őrjöngtek, mint Céline, Sartre vagy Genet?"

82.: "Senki sem láthat önmaga fölé, írja Schopenhauer, amikor azt akarja érzékeltetni, mennyire lehetetlen az eszmecsere két túlságosan eltérő szellemi színvonalon álló személy között.", Nouvel Observateur újság

83.: Daniel filmjének főszereplője Pierre Louÿs szenvedélyes olvasója.

84.: Shakespeare

88.: Marcel Proust és Az eltűnt idő nyomában

99.: La Voz de Almería - spanyol újság

103.: ">>A világ nem panoráma<<, jegyzi meg Schopenhauer szárazon." -- Schopenhauert sokszor emlegeti Daniel.

104.: Két idézet Heinrich von Kleisttől; Goethe: Római elégiák

116.: Freud kritikája

118.: "A délutáni előadást Odile tartotta, egy ötven körüli nő, akinek ugyanolyan szexuális előélete volt, mint Catherine Millet-nek."

121.: Georges Feydeau; Platón

124.: Hamis hivatkozás Jostein Gaarder Mulatságos matematika c. könyvére. Amennyire tudom, nincs neki ilyen című könyve.

139.: Maurice Scève

140.: Daniel Agatha Christie-t olvas, a korai műveit, mert az utolsó regényei túlságosan felkavarják. Itt említi a Végtelen éjszakát és a Függönyt.

153.: Daniel: "Mégiscsak érdekes [...], hogy a gonoszság és a nevetés kapcsolatát forradalmian új dolognak tartják filmes körökben; a szakmában nyilván nemigen olvasgatják Baudelaire-t." -- Daniel később is többször említi még Baudelaire-t, más költőt szinte nem is olvas, csak őt.

156.: William S. Burroughs

186.: "Bár Stendhal mondása, amelyet Nietzsche annyira szeretett - tudniillik, hogy a szépség a boldogság ígérete -, abszolút téves, az érzékiségre viszont tökéletesen ráillik." -- Nietzsche szintén visszatérő alakja a regénynek, Daniel sokszor hivatkozik rá, bizonyára nem véletlenül.

204.: Esther esténként a Tintint olvasta

205.: "[Ö]regedő férfi voltam, megvolt ez a >>testi hibám<<, hogy Coetzee-t idézzem."

214.: Dosztojevszkij

226.: Claude Lévi-Strauss

252.: Samuel Beckett

275.: Empedoklész

285.: Kant

305.: Kierkegaard; Gérard de Villiers

309.: André Breton Szabad szerelem c. verse olvasható a metróban.

315.: Martin Heidegger

346.: Idézet August Comte-tól

369.: Molière; Balzac

373.: Daniel25: "Marie23 úgy határozott, hogy kiszakad a közösségünkből, szabad és végleges választásról van tehát szó, de én képtelen vagyok elfogadni ezt a gondolatot. A Legfőbb Nővér az ilyen esetekre azt ajánlja, hogy olvassunk Spinozát. Én napi egy órát szánok erre a tevékenységre."

401.: Hegel; Jacques Lacan

418.: Idézet Buddhától

453.: Platón: A lakoma

 

balzac baudelaire_charles beckett_samuel biblia breton_andré buddha burroughs_william_s celine_louis_ferdinand chamfort_nicolas chardin_teilhard_de christie_agatha coetzee comte_a darwin_charles démokritosz diogenész dosztojevszkij durst_benning_petra empedoklész feydeau_georger freud_sigmund gaarder_jostein genet_jean goethe görög_mitológia hegel heidegger_martin hergé joyce_james kant_i kierkegaard kleist_heinrich_von lacan_jacques la_voz_de_almería lévi_strauss_claude le_monde libération louÿs_pierre millet_catherine molière nabokov nietzsche_friedrich nouvel_observateur pascal_blaise platón proust sartre_j_p scève_maurice schopenhauer shakespeare spinoza stendhal villiers_gérard_de

Szólj hozzá!

Címkék: biblia buddha hegel balzac shakespeare platón dosztojevszkij goethe baudelaire charles proust nietzsche friedrich nabokov heidegger martin le monde kierkegaard schopenhauer görög mitológia stendhal kleist heinrich von joyce james christie agatha pascal blaise sartre j p freud sigmund darwin charles kant i beckett samuel celine louis ferdinand molière spinoza breton andré lacan jacques comte a empedoklész burroughs william s coetzee chamfort nicolas genet jean diogenész gaarder jostein démokritosz hergé libération durst benning petra chardin teilhard de nouvel observateur louÿs pierre la voz de almería millet catherine feydeau georger scève maurice lévi strauss claude villiers gérard de

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr102554577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása