ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Szathmári Sándor: Kazohinia

2008.07.29. 12:24 kiscsiga (törölt)

mek sulinet wikipédia

Magvető, 1980, 5. kiad.

Háttér, 1996, 6. kiad.

A főszereplő Gulliver --> Swift

p. 14. "Il Duce" páncélhajó (Mussolini)

p. 76. "Találomra megemlítettem neki Froude, majd pedig Green munkáit hazám történelméről, de kérte, hogy mondjak el neki valamit tartalmukból.

VIII. Henrik koráról beszéltem. Boleyn Annával való házasságáról, a reformáció harcairól, az északi grófságok zendüléséről, Morus Tamás, a rochesteri püspök, Boleyn Anna és Howard Katalin kivégzéséről, a király, a parlament, Norfolk herceg és Cromwell küzdelmeiről, a transsubstantiatio, a cölibátus, mise és gyónás vitáiról."

p. 80. Úgy álltam, mint Kepler vagy Pasteur, akik a törvényeket megismerve, mindjobban meggyőződtek az Alkotóról, aki azonban ugyanakkor mind távolabb vonult az érzékektől.

p. 93. "Hogy a lelket és a szépet jobban megvilágítsam, megemlítettem neki szépirodalmunk legjelesebb alkotásait: Shakespeare Hamletjét, Tolsztoj Karenina Annáját és Kreutzer-szonátáját, Ohnet Vasgyárosát, Dumas Kaméliás hölgyét, Ibsen Peer Gyntjét és általában a klasszikus műveket, mik az emberi lélek legmélyére bocsátkoznak le, felszínre hozva és megmutatva az ott kavargó szenvedélyek és indulatok titkos rugóit, pontos analízisben mutatva ki a titokzatos Én rejtelmeit, a meghasonlásokat és tudat alatti gátlásokat, mik néha a legtisztább lelkeket is elválasztják egymástól, disszonanciákba és katasztrófákba kergetik az embert, sőt - mint Raszkolnyikovot - gyilkosságba és mártíromságba is, de ugyanúgy ki is békítik az ellenséggel, sőt akár a halállal is. Kiemeltem, mily mély és tökéletes egy Karenina Anna jellemének ezer változatú analízise, mily élményt jelent meglátni és felismerni önlelkünket Faust doktor és Peer Gynt önmagával vívott küzdelmeiben."

p. 171. "Ismertettem vele Platón államát, Aquinói Szent Tamás elveit a munka gyümölcsének isteni egyetemességéről, a katárok és husziták munkaközösségét, Fourier falanszterét, Morus Tamás Utópiáját, Proudhon népbankját, Louis Blanc nemzeti műhelyeit, Robert Owen szociális gyártelepeit, a dominikánusok és jezsuiták közösségi államait Dél-Amerikában, s végül rátértem a tudományos szocializmusra, a legújabb elméletekre, Marx, Lenin, Bakunin, Bernstein, Kropotkin, Kautsky és Plehanov terveire éppúgy, mint a technokráciára, a Fabian Society, Wells és a Webb házaspár demokratikus szocializmusára. Beszéltem azonban a merkantilizmus és fiziokratizmus munkaelméletéről, Adam Smith liberalizmusáról, a trade unionokról, de nem hagytam ki a meg nem valósult elképzeléseket sem, mint a georgizmust, szindikalizmust és anarchizmust."
 

p. 173. "Avagy te egyáltalán nem látsz fejlődést Platóntól Marxig, Pheidiasztól Rodinig?"

p. 321. Damoklész-kard

swift jonathan shakespeare tosztoj l ny ohnet georges dumas alexandre fils 1824 1895 ibsen froude james anthony green john richard morus tamás more thomas dosztojevszkij goethe platón aquinói szent tamás fourier charles proudhon pierre joseph blanc louis owen robert marx lenin bakunyin mihail bernstein eduard kropotkin pjotr a kautsky karl plehanov georgij wells h.g. webb sidney webb beatrice smith adam

5 komment

Címkék: marx lenin ibsen shakespeare platón dosztojevszkij goethe tolsztoj l ny swift jonathan wells h.g. bakunyin mihail ohnet georges aquinói szent tamás froude james anthony green john richard morus tamás fourier charles proudhon pierre joseph blanc louis owen robert bernstein eduard kropotkin pjotr a kautsky karl plehanov georgij webb sidney webb beatrice smith adam dumas alexandre fils 1824 95

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr36590857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.07.29. 13:02:49

jaj ez nagyon kellett már!
csak még nem volt ez a blog mikor tavaly olvastam...

kiscsiga (törölt) 2008.07.30. 12:23:48

Vaké! Vaké! :)
Időnként újra előveszem a disztópiákat.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.10.29. 11:29:49

basszus, elfelejtettem, hogy már megvolt :(

kiscsiga (törölt) 2009.10.30. 09:02:51

@szamárfül: Tudod, itt oldalt van egy lista, hogy mi van már meg. :))
Nem baj, már megint bebizonyosodott, hogy nem vagyok tökéletes, a végéről kihagytam a Bibliát. :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.10.30. 10:13:25

jólvanna... :P

szóval összeolvastad? és csak azt? akkor ügyes volt...am.
süti beállítások módosítása