ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Dosztojevszkij: A kamasz

2008.06.16. 08:21 Mademoiselle

maga a mű meg egy recenzió

Dosztojevszkij ebben a regényében saját magát is idézi. Az utolsó előtti fejezetben az egyik szereplő, egy rémült öregúr, egy bizonyos von Sohn szörnyű históriáját emlegeti, egy csúnya, erőszakos halált halt emberéét, amiről bővebb leírást D. a Karamazov testvérekben adott.

1. fejezet, 5. rész: "...akkor olvasta az "Ágrólszakadt Anton"-t meg a "Polinyka Szaksz"-ot, s ez a két regény óriási felvilágosító erővel hatott az akkor cseperedő nemzedékre."
Az előbbi V. D. Grigorovics (1822-1900), az utóbbi Alexandr V. Druzhinin (1824-1864) műve.

5. fejezet, 1. rész: Két - kisebb vagyont összekuporgató - koldust holmi Harpagonokhoz és Pljuskinokhoz hasonlít. Harpagon volt Moliere fösvénye, Pljuskin pedig Gogol figurája a Holt lelkekben.

5. fejezet, 3. rész: Itt futólag említ egy bizonyos Piront, aki ha jól sejtem, Alexis Piron lehet (1689-1773), a francia drámaszerző, aki színművei mellett elmés epigrammáiról lett híres a XVIII. században.

5. fejezet, 3. rész: Már gyermekkorában megtanulta könyv nélkül Puskin "Fukar lovag"-jának monológját, aminél kiválóbbat - a főhős szerint - eszmei tekintetben sohasem írt Puskin.

5. fejezet, 4.rész: Jean-Jacques Rousseau Vallomásaiból idézi azt a rész, amikor elmeséli, hogy már fiatal korában szeretett a sarokba húzódni, és lemeztelenítve mutogatni az arra járó nőknek testének azon részeit, amelyeket az ember általában eltakar.

6. fejezet, 3.rész: Voltaire mondását idézi franciául: "Minden műfaj jó, kivéve az unalmas műfajt."

Szólj hozzá!

Címkék: biblia gogol korán horatius shakespeare dosztojevszkij voltaire lermontov mihail jurjevics scott walter rousseau jean jacques schiller f dickens charles grigorovics v d druzhinin a v molière piron alexis krilov ivan andrejevics gribojedov alexander étienne charles guillaume kock paul de

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr67522394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása