ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Babel, Iszaak: Lovashadsereg és más elbeszélések

2008.07.30. 17:45 e f e m e r

   

   Babel, Iszaak, Lovashadsereg és más elbeszélések, Európa, 1976: 5–217.

 
 
 
 

 

Biblia

            p. 58.
„ – Honnan érkeztél, zsidó? – kérdezte, és felemelte szemhéját.
– Odesszából – feleltem én.
– Jámbor, ájtatos város – szólalt meg a rabbi –, száműzetésünk csillaga, megpróbáltatásaink akaratlan kútja! Mivel foglalkozol, zsidó?
– Versbe szedem az osztropoli Gers kalandos viszontagságait.
– Nagy munka – suttogott a rabbi, és szemhéja lezárult. – A sakál felvonyít, ha éhes, minden ostobának elég sok ostoba oka van a csüggedésre, de csak a bölcs nevetése libbenti fel a lét függönyét… Mit tanultál, zsidó?
– A bibliát.”
 
Cervantes, Miguel de (Don Quijote)
            p. 146.
„A hasszidák feledve a háborút és a sortüzeket, Iljának, a vilnai főrabbinak a nevét hurcolták a sárba, én pedig Trunov halálán érzett bánatomból kínozva közéjük vegyültem, és hogy megkönnyebbüljek, együtt üvöltöttem velük, míg meg nem pillantottam egy hullaszerű, magas galíciait, aki olyan volt, akár Don Quijote.”
 
Dickens, Charles
            p. 44.
„Hol járt az árnyékod, Dickens, azon az estén?”
 
            p. 208.
„Bánatos és gyér esővel ömlöttek rám az Énekek éneke lapjai meg a pisztolytöltények.”
 
Maimonides, Moses
            p. 208.
„ Lenin és Majmonides arcképe feküdt egymás mellett. Lenin koponyája göcsörtös vasból és Majmonides arcképe selyemre festve.”
 
Folyóiratok:
            p. 14.
„»Ide vettek engem a politikai osztály expedíciójához, mi visszük szét az arcvonalba az irodalmat meg az újságokat, a moszkvai „Izvesztyinjá”-t, a „Pravdá”-t meg a mi szívünkhöz nőtt, kérlelhetetlen „Vörös Lovas”-t, mert az arcvonalban minden egyes harcos ezt akarja olvasni, és olvasása után hős lélekkel szabdalja a lengyel slachtát, így nagyszerűen élek Nyikon Vasziljics mellett«.”
           
            p. 53.
„ – Az újságban Lenin azt írja – mondtam, és előhúztam a Pravdá-t –, Lenin azt írja, hogy mindenben szükséget szenvedünk…”
 
            p. 60.
„Ott az Első Lovashadsereg agitációs szerelvényein már várt rám száz meg száz tűz ragyogása, a rádióállomás varázslatos fénye, a nyomdagépek makacs rohanása és a Vörös lovas című újság félig megírt cikke.”
 
            p. 123.
„A rjazanyi Jézusok szenvedélyével teli három sóvár, orosz szívet a Vörös lovasság íródiákjaivá változtattad, elvarázsoltad őket, csak hogy nap mint nap megírhassák a bátorsággal és nyers jókedvvel teli hetyke-harcos újságot.”
 
            p. 183.
„ – Korai – mondom a sebesülteknek –, korai még abbahagyni a harcot, gyalogosok, amikor az ellenség itt lépdel puha mancsain, alig tizenöt versztányira a várostól, s amikor a Vörös lovas újságban olvashatunk a borzasztó nemzetközi helyzetről, és amikor a láthatár tele van fellegekkel.”
 
 
Ideológia, politika:
 
Marx, Karl
            p. 102.
„ – Kiköpött Karl Marx – mondta neki este a század politikai megbízottja. – Mi a csudát írdogálsz, a fene vinne el?”
 
Lenin, Vlagyimir Iljics
            p. 38.
 „»Volin apostoli köntösben tetszeleg, és szeretne felkapaszkodni az anarchizmus Leninjévé.«”
 
            p. 53.
 „ – Az újságban Lenin azt írja – mondtam, és előhúztam a Pravdá-t –, Lenin azt írja, hogy mindenben szükséget szenvedünk…”
 
            p. 54.
„Az igazság mindig kibújik a zsákból – szólalt meg Szurovkov, mikor befejeztem –, ahogy kibújik onnan, azonnal le is csap, akár a tyúk a magra…
Szurovkov, a törzsszázad szakaszvezetője ezt Leninről mondta, aztán aludni tértünk a szénapadlásra.”
 
            p. 92.
 „– Matvejkám – mondja, csak tán nem azért jöttél, hogy a végzetem legyél?
   – Nem – mondom –, hagyd ezeket a szavakat. Az Isten hátat fordított nekünk, kódisoknak; a sorsunk állati, életünk egy garast sem ér, hagyd ezeket a szavakat, de ha már úgy tetszik, hallgasd meg Lenin levelét…
   – Neked – s kihúzom a parancskönyvet, felütöm és olvasom, habár a lelkem mélyéig írástudatlan vagyok. »A nép nevében – olvasom – meg a fényes jövendő élet megalapozásáért ezennel megparancsolom Pavlicsenko Matvej Rogyionicsnak, hogy különféle embereket fosszon meg életüktől a legjobb belátása szerint…« Íme – mondom –, ez Lenin levele hozzád…”
 
            p. 106.
 „Megnyomom a ravaszt, és két golyót eresztek a ménbe. Kár volt a lóért. Bolsevik mén volt, telivér bolsevik. Vörös szőrű, csillogott, mint a rézpénz, a farka ívelt, a lába, mint a húr. Gondoltam, ha élve elkapom, elviszem Leninnek, de hát nem sikerült.”
 
            p. 181.
 „»(…) s így tekergett ez a kötél mindaddig, amíg Lenin elvtárs jó útra nem terelte megvadult szuronyomat, és nem mutatta meg a sokkal megfelelőbb bendőt, és ki nem jelölt egy újabb pocakot.«”
          
 
            p. 208.
„ Lenin és Majmonides arcképe feküdt egymás mellett. Lenin koponyája göcsörtös vasból és Majmonides arcképe selyemre festve.”
 
 
 
 
 biblia cervantes dickens_charles lenin maimonides marx r:babel_iszaak

 

4 komment

Címkék: biblia marx lenin cervantes dickens charles maimonides

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr46593085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiscsiga (törölt) 2008.08.01. 08:49:10

Nagyon szép lett! :) Kár, hogy sok könyvnél képtelenség ilyen részletesen megcsinálni. Kunderát pl. teljes szöveggel bemásolhatttam volna.

kiscsiga (törölt) 2008.08.01. 10:32:36

Kundera még jogdíjas, ne bíztass illegális dolgokra. :)

e f e m e r 2008.08.01. 17:55:54

Köszönöm, kiscsiga, tényleg viszonylag könnyű dolgom volt a könyvvel -- remélem nem az történt, hogy allúziók során átsiklottam...
Kedvezőek voltak a körülmények egy sikeres entrée-hoz.
De azért némileg így is melós volt, kicsit belekóstoltam a procedúrába -- ennek fényében gratulálok a bejegyzéseidhez!
süti beállítások módosítása