ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Babits Mihály: A gólyakalifa

2010.10.27. 10:04 Stippistop

Borító: A gólyakalifa (Könyv) - Babits Mihály

Osiris Kiadó, 2006

moly.hu

 

A regény főhőse, Tábory Elemér kettős életet él: a valóságban (vagy álmaiban?) klasszikus műveltségű úrifiú, míg rémálmaiban (vagy a valóságban?) nyomorúságos életet élő, indulatait fékezni képtelen, írni-olvasni épphogy tudó asztalosinas, majd díjnok. Az álom és a valóság őrjítő összefonódása tönkreteszi a fiút, de mi legalább számolgathatjuk közben a szépirodalmi utalásokat:
 

6. old. egy utalás Sherlock Holmes alakjára -"...egy valóságos doktor holmesi társaságot alapítottunk ennek a rejtélynek a kikutatására."

12. old. Tábory Elemér osztálytársa Verne-könyveket olvasott

33. old. Tábory Elemér asztalosinas "énje" egy szabadabb életről ábrándozik: "Milyen boldogok voltak a többi gyerekek, akik egész délutánokat elcsavaroghattak a patakban, gyönyörű robinzoni életet éltek."

47. old. Elemér ismét úrifiúként élvezi az életet és elméjének élességét: "Verseket skandáltam hangosan a lódobogás ütemére, még latin verseket is, Ovidiust, öntudatlan kéjelegtem pompás memóriámban és ritmusérzékemben."

50. old. Tábory E. álmokról szóló műveket keres, egy tanára ajánl is neki, többek között Freud-ot: "Van most erről egy divatos könyv, egy bécsi orvos írta, de az nem gyerekeknek való."

(71. old Nem szépirodalmi, inkább lélektani utalások: Pierre Janet A pszichológiai automatizmus és Morton Prince Egy személyiség megoszlása című művét említi Babits.)

85. old. Horatius és Lucretius kerül szóba egy apa-fiú beszélgetés során.

140. old. Vörösmarty-t , Garay-t és Petőfit említi a főhős.

141. old. Cicero

144. old. utalás Katona József Bánk Bán-jára

 

cicero_quintus_tullius defoe_daniel doyle_arthur_conan freud_sigmund garay_jános horatius katona_józsef lucretius ovidius petőfi_sándor verne_jules vörösmarty_mihály l:magyar m:regény r:babits_mihály

Szólj hozzá!

Címkék: vörösmarty mihály horatius petőfi sándor katona józsef defoe daniel freud sigmund cicero quintus tullius verne jules garay jános doyle arthur conan lucretius ovidius

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr932385078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása