ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Melville, Herman: Billy Budd

2008.05.31. 12:37 szamárfül/pável








 










 

 


Billy Budd:
(Annyira jók a külföldi borítók, hogy nem álltam meg a belinkelését legalább egynek.. és valami comic is készült belle (sőt, musical opera is, de az már más lapokra tartozik)

Egy reci:  scolar.hu

Nem egy bölcsészkedő (bár helyenként erősen pszichologizáló) kisregény, az ok, amiért említi a következő  írókat: Diderot-t, Voltaire-t: ők itt hajónevek :) De Burke már más: pl. miatta elmlíti Paine-t, aki az ő francia forradalomról szóló könyvére írt választ (e korban játszódik a történet). Montaigne mint példaértékűen tiszta filozóf említődik meg. Hawthorne_Nataniel: az író telekszomszédja, barátja, egyik támogatója az írói kerrierben, ki sem hagyhatta volna... :) Dibdin_Charles: tengerésznótáiról híres drámaíró... James_William: mint a tengerek krónikását említi, HM regényíró kortársa (brit). A "háború benthamistái" kitétellel szerepel Jeremy B., és a hajókapitány olvassa Marvell_Andrew verseit, idézetettel szerepel: Martialis, Tennyson. Egyik saját szereplőjét jellemzi egy híres kortárs angol rémregéníyíróval, Radcliffe_Ann műveivel.
És akad még egy érdekes idézet (p175), ő maga így kezd hozzá: "És azt mondja egy író, akit kevesen ismernek" - és itt rögtön jön az idézet, amit a gugli sem lel (amúgy így kezdődik: "Negyven évvel egy csata után könnyű egy nem harcolónak kiokoskodnia..."), szóval ez esetben maradjon az utókorra a megfejtés dicse.
Vékonyka regény (elbeszélésnek viszont már hosszú), aki kutatja, egy-két óra alatt átnézheti.

Bartleby:
(Byron, Cicero, J. Edwards, Priestly)

4 komment

Címkék: biblia platón kálvin montaigne voltaire diderot denis byron george burke edmund paine thomas martialis dibdin charles hawthorne nataniel james william bentham jeremy marvell andrew camões radcliffe ann blackstone sir william coke sir edward cicero quintus tullius priestley joseph edwards jonathan tennyson alfred

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr13496302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiscsiga (törölt) 2008.06.02. 14:31:07

"És azt mondja egy író, akit kevesen ismernek": Ebben ( books.google.com/books?id=DYs5uyA5bGAC&hl=hu )a kiadásban vannak jegyzetek, de pont a 409. oldalnak nincs előnézete, ahol magyarázatot kapnánk.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.02.17. 15:29:03

!!!
Bartleby lett a címszereplője egy friss remekműnek!

kello.hu/Shop(bD1odSZjPTUwMA==)/Public/showbookout.htm?matnr=000000003000154872

Inspector Javert 2009.07.22. 12:55:03

Hol lehet azt a képregényverziót megtalálni? A rajz igen szépnek tűnik.

Ööö... az nem musical. Opera. Musicalről még nem tudok, bár mostanában egyre divatosabbak a darkos témák, szóval megeshet.

kiscsiga (törölt) 2009.07.22. 13:33:33

@Inspector Javert: Billy Budd / Herman Melville ; adapted by Stella Houghton Alico ; illustrated by Vicatan (Vicente Catan Jr.). - Belmont, Calif. : Lake Education, 1994

www.alanguilan.com/museum/vicatan01.html
süti beállítások módosítása