ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Enrique Vila-Matas: Bartleby és társai

2009.02.17. 20:34 szamárfül/pável

Geopen, 2008
ford. Pávai Patak Márta
[2000]

KÖTELEZŐ!

könyvesblog

A különleges regény hőse az irodalom terén mutatkozó Bartleby-szindrómát kutatja. Vajon miféle jelenség ez? Kik azok a bartlebyk? Nos azok, akikben mélységes tagadás lakozik minden iránt. Ők azok, akik Melville Bartleby, a tollnok című novellájának címadó szereplőjéhez hasonlóan minden kérésre, megbízásra azt felelik: "Inkább nem tenném."
A regény valójában a világirodalom girbegurba ösvényén végigvezetett, elgondolkodtató eszmefuttatás és tiszteletadás a tagadás olyan művészei előtt, mint Robert Walser, Robert Musil, Arthur Rimbaud, Macel Duchamp, Herman Melville vagy J. D. Salinger.
(könyvborítószöveg)

wiki , bookline , interjú a fordítóval és a fordító naplója , kello.hu*

"Nekivágok hát és bejárom a Nem útvesztőjét, ... amely azt firtatja, hogy az írás micsoda és hol van, s amely azt feszegeti, hogy maga az írás mennyire lehetetlen, ...."

1. nekifutás

Tulajdonképpen annyi írót vesz számba (és mind igen röviden), hogy ezt a könyvet kijegyzetelni ide feleslegesnek tűnik: képzeld el azt, hogy a 19-20. század valamennyi nagyobb írója szerepel itt... A cím miatt azért H. Melville-t kitettem. (86 fejezet, és fejezetenként átlag 4-6 író...)

 *a recik meg a fordító is regénynek mondja, de ez túlzás: van ugyan egy pár oldalas fiktív bevezetése, az elbeszélő mondja a fenti idézetet is, de ez a szál soha többé nem kerül elő, elhal, ezért én csak rövid esszé- ill. karcolatgyűjteménynek nevezném a világirodalomról... Pontosabban érdekes életrajzi adalékok híres és kevésbé híres írókról... Vagy: szerepel benne egy - talán kitalált - könyvtár, ahol a kiadók által visszautasított kéziratokat gyűjtik... Vagy olyan híres írók, akik nem írtak soha semmit...

Szóval még írok hozzá... egyelőre ennyi.

6 komment

Címkék: melville herman

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr31949372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiscsiga (törölt) 2009.02.18. 11:14:58

Csak én látom, hogy minden alá van húzva?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.02.18. 11:35:28

hmm
a rendszer úgy döntött minden fontos :(

ez magyasabb kategória lehet mint a címlapra kerülés...?

csudto · http://www.lazarillo.hu 2009.08.10. 11:44:19

Imitt egy végül elkészült recenzió egy spanyolos szakportálról: prae.hu/prae/lazarilloetc.php?menu_id=115&aid=44&type=2
süti beállítások módosítása