ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Jókai Mór: Sárga rózsa

2009.07.22. 22:58 szamárfül/pável

[egybekötve a Bálványosvárral
Kossuth, 2009]

mek/oszk , hu.shvoong.com , film , kello

B

Videó! A deli csikós és a nyalka gulyás [vagy ford.] a szép csaplárosjányon kapnak össze. Klárika ezt énekli a mortal kombat előtti utolsó percekben a legényeknek,  sürögve-forogva-riszálva az italokkal:

"Ha te tudnád, amit én: ki babája vagyok én..." És mindjárt kiderül, ez csak olaj volt a tűzre...

Ezen kívük mindent a mandragóráról - amivel Kláránk megétette emberét!

2. fejezet

"A hajdani világban sok mesét tartottak erről a gyökérről. Azt tartották, hogy mikor a földből kihúzzák, a gyökér olyan sírást kezd, hogy az ember meghal bele, azért kutyával húzatták ki, annak a farkához kötve. Hogy Circe ezzel hódította el Ulysses útitársait őrült szerelemre.
Híjják azt a "nadrágujjas emberkét" a patikárusok, akik hasznát tudják venni, "atropa mandragorának". (Magyarul "bódító nadragulya".)

3.

"A tősgyökeres polgár magyarázta a festőnek, hogy az a csillag ott a magasban a "bujdosók lámpása", ehhez szoktak a "szegénylegények" felpillantani, s ha felsóhajtottak: "Isten segíts", nem fogták el őket a marhalopásnál.
A festő el volt ragadtatva ettől az eszmétől: "shakespeare-i gondolat!"

...Még ilyenkor fekszik az egész tábor: alszik-e, nem tudni, mert még behunyt szemmel, földre tett fejjel pihenő szarvasmarhát nem látott senki. Azokra nem vonatkozik Hamlet mondása: "tán még álmodni is".

8.

"A bogrács azonban a kompnak a túlsó végében volt elhelyezve. A gulyáslegénynek ennélfogva a komp kámváján kellett végiglépdelni, hogy odajusson, mert a szarvasmarhák közbeestek. Aztán meg a paprikás dobozát nem is szívesen adja ki az ember a kezéből.
Amíg aztán a révészgazda a halat a bográcsban megfűszerezte ezzel a veres borssal (amiről még Oken azt írta, hogy méreg, de vannak olyan vad népek, akik meg merik enni), azalatt a bojtár az árvatőzeget odalopta a tűz közé a bogrács alatt.

9.

"(Kádár Mihály uram hírlapokat olvasott férfiú volt; járatta Vasárnapi Újságot és a Politikai Újdonságokat; annálfogva választékos stílusban beszélt.)

11.

egy ma is jól ismert népdal: "Ha te tudnád, amit én: ki babája vagyok én..."

 

És ahogy ígértük:
a mandragóra

Fájl:NaplesDioscuridesMandrake.jpg

továbbá:

gothic.hu ,  wiki

Ezen gyakoroltak Potterék is:

 http://www.harrymedia.com/img/data/media/216/47_2.jpg

 

 

 

 

 görög_mitológia homérosz oken_lorenz olitikai_újdonságok shakespeare vasárnapi_újság l:magyar m:kisregény r:jókai_mór biblia_ószövetség népdal

3 komment

Címkék: shakespeare homérosz népdal görög mitológia vasárnapi újság biblia ószövetség oken lorenz politikai újdonságok

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr141261219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiscsiga (törölt) 2009.07.23. 09:54:32

Jó lett, ez már egy multimédiás oktatóeszköz. :)

Alízium · http://minerva-szki.hu/szakkepzesek/ujsagiro-1.php 2009.11.09. 14:07:46

A nadrágujjas emberkével kívánta megerősíteni a szerelmet a fiúban a lyány.
Olvasmányos, szívszorító a leglényegesebb elem azonban, hogy ablak a paraszti világra, ami, pedig ennél is különlegesebb, hogy Jókai talán egyetlen paraszti világot ábrázoló műve, ami ha jól tudom folytatásokban jelent meg egy újság hasábjain.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.11.09. 14:11:39

kedves Miss Alice Cooper, ment meghívó! :)
süti beállítások módosítása