ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Hasznos előszavak - Koestlerről

2009.11.25. 14:11 szamárfül/pável

 

Kép a könyvről: Tolvajok kertje

Hogy el ne vesszen egyetlen evocatio-s Koestler-címke se: a Napfogyatkozás 2009-es kiadásához Dalos György írt előszót (Koestler, ellenzék, baloldal alcímmel), és Márton László utószót. Ezekben olvasom: 
Koestler nevével Dalos először Sándor Kálmán Tolvajok kertje c. regényében találkozott, amelyben csak annyit tud meg a Darkness at Noon c. műről, hogy 'valami szovjetellenes írás'.

Már nem evo-s, de érdekes adalék, hogy a Darkness..-t egy huszonéves egyetemista forította le először - szamizdatban - magyarra: Lukin Gábor (Molnár Ferenc , Sárközi Márta rokona), első lektorai pedig Petri György ill. Dalos voltak. A végleges "lektor" pedig: maga Koestler, aki a neki eljututtatott magyar forításra Londonból adta jóváhagyását.

Érdekességek Márton Lászlótól (itt már sokat írt róla): a Darkness... [1940] kézirata még németül készült, Kostler akkori kedvese, Daphne Hardy fordította le angolra, és eredeti címe még Ördögi kör volt...

<--- Daphne adta a végleges címet is.

Csinos lány...

A Rubasov történetében szereplő Ivanov viszgálótiszt  alakjában Szluckij GPU-s tiszt  fedezhető fel, aki saját egykori parancsnokát, a Kolcsak ellenes hadjárat egyik vezérét vallatta 3 napon át: Szergej Mracskotvszkijt. A történetet pedig egy 1937-ben Amerikába menekült szovjet hírszerző tiszt írta le, Walter Krivitszkij - ám az ő memoárja csak a Sötétség.. után jelent meg. Neki ezért hálából öngyilkosságot rendezett a GPU 1941-ben, New Yorkban.

A Darkness.. (irodalmi - mert M.L. nem csak ilyeneket sorol) előképei: Swift; Maulraux: Emberi sors (1933); a bibliai Passio-jelenet;  

Maga Rubasov három komancs alakjából lett egybegyúrva, nevét pedig egy orosz-izraeli írótól vette, Zalman Sneor R.-tól, aki Zalman Sazar R. néven tíz éven át Izrael államfője volt, + a Munkapárt lapjának szerkesztője, szóval megcímkéztük.

+ Dosztojevzskij-elemek
+ J. Milton a legvégén

 

...És nem bírom megállni, hogy ezek után ne idézzem meg a klasszikus

Louis Aragon

költeményét:

"GPU kell nektek
Éljen a GPU, a hősiség dialektikus alakzata...
Éljen a GPU a pápa és a tetvek ellen...
Éljen a GPU a család ellen...
Éljen a GPU a Proletariátus minden ellensége ellen...”

 stb...

 

 

 

dosztojevszkij koestler_a malraux_andré rubasov_zalman_sneor swift_jonathan l:angol l:magyar m:regény r:koestler_a r:sándor_kálmán

Szólj hozzá!

Címkék: dosztojevszkij swift jonathan malraux andré koestler a rubasov zalman sneor

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr381551554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása