ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Garaczi László: Arc és hátraarc

2010.12.24. 17:00 e f e m e r

Garaczi László: Arc és hátraarc (egy lemur vallomásai)
Magvető, 2010.

moly.hu

– az Olvass bele pályázatára írt recenzió 

Arccal a múltnak egy lemur kutat az emlékei közt. Hátraarccal a jövőnek menetel vissza a sorkatonaságig. Addig a helyig és időig, ahol férfi lesz az emberből; egyszerre magányos és társas lény, és ahol az ő kapott neve innentől: Csont. Lemur-idegenséggel szemléli magát és a közös nyűgöt, a laktanya férfiszagú rutinját, a mókákat és a megaláztatásokat. Nem lemurnak való hely. A számára talán legveszedelmesebb környezetbe csöppen, hiszen ha túlságosan elszaporodnak körülötte a hasonszőrűek, képes a vesztébe rohanni. Ha folytatja régi mániáját, és lelkiismeretesen szótárazza a világot, akkor talán lesznek fogalmai, akkor talán megmenekülhet. És hogy vajon segít-e a megértésben, ha az ember egyszerre nemcsak Csont és lemur, hanem egy meztelen aggastyán is?...

A Mintha élnél (1995) és a Pompásan buszozunk! (1998) regények után Garaczi László újabb lemur-vallomásában az elbeszélő felnőtté válásának lehetünk tanúi. Ennek a beavatódásnak az élménye egyszerre keserves és üdítő, az emlékezés nyelve pedig érzékeny, leleményes és pontos.

 

– p. 8. Nemo kapitány (Jules Verne); A rejtelmes sziget (Jules Verne)
– p. 16. Álomarcú lány (az LGT slágere)
– p. 20. Szelíd motorosok (Easy Rider, film, 1969, rendezte: Dennis Hopper, főszereplők: Dennis Hopper, Peter Fonda)
– p. 24. Marcus Aurelius Elmélkedései
– p. 28. „Kötelező levélírás, hová kerültem, postacím, jól vagyok, nyitott boítékban kell olaadni, egyszerre írok anyuéknak és a cenzoroknak, könnyen megy, találok hozzá szavakat” → utalás Esterházy Termelési-regényének híres nyitó mondatára (ami a posztmodern irodalom egyik kulcsmondatává vált vált: „Nem találunk szavakat.”)
– p. 31. „Megy a hangszórókból a Vakpali.” (Rákóczi-induló dallamára írt szöveg)
– p. 38. „[...] mese nincs, Andersen halott”; „[...] a Marcus Aurelius-kötet [...]” (az Elmélkedések, amiről korábban, a 24. oldalon már volt szó); "[...] a Black Sabbath Elektromos temetése szól [...]” (Electric Funeral)
– p. 48. „[Mikos Laci] a Megy a gőzöst énekelte”
– p. 49. Igaz szó (folyóirat)
– p. 52. Mesterségem a halál (Robert Merle)
– p. 53. „Sabján énekelni kezd, vékony héja, de vékony héja van az almának” (katonadal, eredeti címe, illetve kezdő sora: „Vékony héja a piros almának”)
– p. 57. az upanisádok „ókori ind bölcseleti művek. Nem homogén filozófiai tanítást foglalnak magukban, hanem inkább nézetek sokféleségét. Legismertebb és legnagyobb hatású a brahman és az atman egységéről szóló tanítás.” (http://hu.wikipedia.org/wiki/Upanis%C3%A1dok); Móra (Ferenc), Tömörkény (István)
– p. 81. „[...] az se fog már Rómeót játszani” (Shakespeare); „Szidta Kádár János kurva anyját”
– p. 84. „Szécsi Pált hallgatják a hangszóróból, csak egy tánc volt, mit tőled kértem én, de már több kell, maradj az enyém”(a dal címe: Csak egy tánc volt)
– p. 98. Bob Dylan, Leonard Cohen, Nagy László (Himnusz minden idõben), (Jimmy) Hendrix, (Rolling) Stones, Led Zeppelin, Stairway to Heaven (a Led Zeppelin slágere), Child in Time (a Led Zeppelin slágere)
– p. 103. Marcus Aurelius-kötet (az Elmélkedések, amiről korábban, a 24. és a 38. oldalon már volt szó);
– p. 107. „[...] Háry János – Toborzó. Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret
– p. 111. Sophia Loren; Brigitte Bardot; Quasimodo → a Notre Dame-i toronyőr szereplője (The Hunchback of Notre-Dame, 1831, írta: Victor Hugo); Himnusz (Kölcsey), „pokopetahatahatéta twist” (?)
– p. 112. „[...]a Család a Kextől”
– p. 113. „petróleumlámpa, milyen szép a lángja, ó-ó-ó” (az Omega együttes slágerének refrénje)
– p. 116. „Hazamegy, zenét hallgat, Jézus Krisztus Szupersztár” (Jesus Christ Superstar, 1973, az azonos című filmmusical zenéje, rendezte: Norman Jewison, író: Andrew Lloyd Webber és Tim Rice, főszereplő: Ted Neeley, zene: Andrew Lloyd Webber, André Previn és Herbert W. Spencer)
– p. 117. „Leveszi a polcról a Pallas, a Napkelet és a Természettudományi Lexikont [...]”
– p. 142. Ludas Matyi (folyóirat)
– p. 145. Brigitte Bardot(-ing)
– p. 151. Marcus Aurelius könyve
– p. 155. Interbass-koncert; „Kafka Kastélya lesz a tévében”
– p. 156. „a Marcus Aurelius” (az Elmélkedések, amirõl korábban, a 24., a 38. és a 103. oldalon már volt szó); „Maximilian Schell játssza K.-t, a földmérőt”
– p. 163. „Két tarka inges fiú énekel a pódiumon, voláre, ó-ó, kántáre, o-o-o-ó” → a Gipsy Kings Volere címû slágere; „[Kamilla] az Ez a kis Lépszed című csángó dalt énekli, nem kell nékem a senki párja, ha az enyém el van zárva [...]”
– p. 168. „Megnézi a moziban a Száll a kakukk fészkére című filmet” (One Flew Over the Cuckoo's Nest, a film Ken Kasey azonos című, 1962-ben megjelent regényének adaptációja; 1975, rendezte: Miloš Forman, főszereplő: Jack Nicholson)
– p. 169. „Megszólal valami diadalmas zene, talán Beethoven [...]”
– p. 172. „Kurjongatnak, a Gábor Áron rézágyúját éneklik”
– p. 173. „A szomszédban megszólal a Black Sabbath Elektromos temetése” (Electric Funeral)

 

 

Ezeken túl egyértelmű a kapcsolat Ottlik Géza Iskola a határon címû regényével, az alcím: (egy lemur vallomásai) Márai Sándor Egy polgár vallomásai című könyvére utal, a szerzõ különböző interjúkban az Iskolán kívül Kertész Imre Sorstalanságát is kiemeli mint átvitt értelemben vett pretextust (további műveket is megemlít, de azok nem érhetőek annyira tetten az Arc és hátraarcban, mint ezek). Garaczi László önmagát is evokálja, a korábbi két lemur/lemúr-könyv mindenképp megemlítendõ (Mintha élnél; Pompásan buszozunk!).

A regényben felbukkanó filmeket, azok rendezőit (pl. Miloš Forman), főszereplőit (pl. Jack Nicholson), és más, a szövegben megjelenő színészeket (pl. Brigitte Bardot) nem vettem fel a címkék közé.

l:magyar m:regény r:garaczi_lászló jules_verne LGT marcus_aurelius black_sabbath esterházy_péter hans_christian_andersen robert_merle móra_ferenc tömörkény_istván shakespeare szécsi_pál bob_dylan jimmy_hendrix rolling_stones led_zeppelin victor_hugo kölcsey_ferenc kex igaz_szó_(folyóirat) omega jézus_krisztus_szupersztár pallas_lexikon napkelet_lexikon természettudományi_lexikon ludas_matyi_(folyóirat) interbass franz_kafka gypsy_kings beethoven ottlik_géza márai_sándor kertész_imre garaczi_lászló népdal katonadal

2 komment

Címkék: bob dylan omega esterházy péter beethoven kertész imre led zeppelin lgt shakespeare rolling stones jimmy hendrix márai sándor black sabbath robert merle móra ferenc népdal garaczi lászló ottlik géza szécsi pál jules verne franz kafka jézus krisztus szupersztár kex kölcsey ferenc andersen hans christian marcus aurelius gypsy kings katonadal tömörkény istván salvatore quasimodo igaz szó (folyóirat) pallas lexikon napkelet lexikon természettudományi lexikon ludas matyi (folyóirat) interbass

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr182537036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.12.24. 21:08:23

ó hát feltámadtál? :)
szinte időszerű! :D

e f e m e r 2010.12.24. 22:08:10

@Pável: hehe :)
valahogy posztért kiáltott az írás.

(a régi jókai-vázlat meg nem annyira siettetett, de most talán azt is felcímkézem végre...)
süti beállítások módosítása