ha a blogunk NEM TECCENE...

Címkefelhő - a lényeg (klikk!)

Utolsó kommentek

Látogatók

Ezmiez?!

HU(ngarológia)

Akiket már 'kifiléztünk'

Móricz Zsigmond: Rokonok

2009.04.14. 21:55 e f e m e r

 

Első kiadás: 1932.

Felhasznált kiadás: Móricz Zsigmond, Rokonok, Elek és Társa Kiadó, Budapest, 1996.

à fülszöveg

 

 

 

-                     p. 13. „Éppen azért, mert neki még képtelenség még gondolni is arra, hogy valaha pezsgővel édesítse s mámorítsa a létezést, valósággal úgy hatott rá a pezsgő, mint a Szodoma és Gomorra idecsendülő híre.” à Biblia

-                     p. 67. és 102. Hamupipőke (nem csak a Grimm-féle változat létezik [http://hu.wikipedia.org/wiki/Hamupip%C5%91ke], de mivel az a legismertebb, bekerül a címkék közé)
-                     p. 155. „S a lány ott állott a sarokban lesütött fejjel, elszánt, vad kifejezéssel. Kellemes, szótalan teremtés volt, ő még nem is figyelte meg, nem figyelte meg, lehet, hogy egy kicsit nehézfejű vagy közönyös, vagy szórakozott, mert másra gondol, talán nem érzi jól magát a városban, sok a dolga, falura vágyik vissza, isten tudja, mi baja… Zavarta őt a felesége nyers modora. Hogy mer így beszélni egy cseléddel? Nem fél tőle, hogy…” à utalás az Édes Annára (Kosztolányi)
-                     p. 247. „Egyszerűen nem mondta el az esedékes Deák Ferenc adomáját, hanem mindent megígért, melegen kezet fogott a deputáció tagjaival, s engedte, hogy azok tovább vigék magukkal a küzdve küzdj és bízva bízzál érzését.” à utalás Az ember tragédiájára (Madách)
-                     p. 278. „Vannak Don Juanok és ellen Don Juanok […].” (à Don Juan: spanyol mondahős; nem csak a Byron-féle feldolgozás létezik, de mivel az a legismertebb, bekerül a címkék közé)
 
Egyéb ismert alakok (alfabetikusan!):
-         Chaplin
-         Deák Ferenc
-         Mohamed
-         Rothchild
-         Tisza Kálmán
-         {Wagner (az egyik [meg sem jelenő] alak neve)}        
 
Címkék:
biblia byron_george kosztolányi_dezső madách_imre l:magyar m:regény r:móricz_zsigmond

 

3 komment

Címkék: biblia kosztolányi dezső madách imre grimm byron george

A bejegyzés trackback címe:

https://evocatio.blog.hu/api/trackback/id/tr891065512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.15. 01:10:12

hajrá, előre a magyar klasszikusokkal! :)

Scala 2009.05.03. 14:34:00

A filmet is láttam...
Csányi Sándor, Eperjes Károly, egy idegesítően kövér nő, asszem a Jadviga párnájában is ő volt (Tóth Ildikó), és az egyetlen izgalmasan, elfogadhatóan kinéző magyar színésznő Marozsán Erika. Made in 2006, Szabó István filmje.
Tanároknak van egy nagyon alapos elemzés és útmutató a neten, hogyan kell osztályfőnöki órán átvenni a filmet. :-)
süti beállítások módosítása